Zonnige drielandenwedstrijd op het Eurocircuit

Zonnige drielandenwedstrijd op het Eurocircuit

R2 Valkenswaard

10/06/2024

Belgian Rallycross & Cross Car Championship

Zonnige drielandenstrijd op het Eurocircuit

Eindelijk! Na meer dan 3 maanden wachten en twee afgelaste wedstrijden door het aanhoudende regenweer in Arendonk, was het Belgisch kampioenschap Rallycross toe aan zijn tweede wedstrijd. Daarvoor trok het peloton naar het Nederlandse Valkenswaard. Op het Eurocircuit werd een drukke tweedaagse afgewerkt met ruim 160 teams aan de start, want de meeting telde mee voor het Nederlands, Duits en Belgisch kampioenschap. Met zoveel starters was het vaak lang wachten voor de deelnemers tussen de heats en finales, maar het zonnige weer maakte veel goed.

Bij de Mini Buggy’s stonden er maar liefst 29 piepjonge rijders aan de start. Op het Eurocircuit wordt voor hen een speciale, kortere omloop geprepareerd, zodat de jongens en meisjes wat meer stuurwerk hebben. Ze zorgden voor spektakel in de finale, want vlak na de start ging Yenz Leysen spectaculair over de kop. De 8-jarige zoon van Davy Leysen leek zijn kans op een beker verkeken te hebben, want aan de herkansing mocht hij niet deelnemen omdat een velg gebroken was bij zijn koprol. Ferre Selleslagh was de snelste bij de tweede poging, maar tot ieders verrassing volgde er opnieuw een herstart omdat de organisatie niet tijdig had aangegeven dat de laatste ronde werd ingezet. Bij de derde poging was Yenz Leysen wel opnieuw van de partij. Na een mooi duel met Jasper Achten, pakte hij de zesde plaats, goed voor een beker. De koprol was meteen vergeten. Vooraan reed de Nederlander Daan Spies weer een prima finale. Hij passeerde leider Ferre Selleslagh, die tweede werd, voor Julien Reints en Colin Snoeys.

In XC Junior kreeg Thymeo Dor, de winnaar van de eerste wedstrijd, het gezelschap van Tom Devleeschauwer en van de 12-jarige Antoine Nicolay. De piepjonge coureur uit Malmédy debuteerde in Cross Car, ontdekte het Eurocircuit en reed knap naar de overwinning met zijn gloednieuwe Camotos Rapace, die pas deze week klaar was. “Ik voelde me meteen goed op het Eurocircuit. De starts gingen goed en ik heb de finale beheerst gecontroleerd,” vertelde de jonge knaap.

In de KC Cup zagen we het tegenovergestelde, want, net zoals vorig jaar, ging de overwinning naar de ervaren Pascal Wathelet. De 53-jarige piloot, die won voor Germain Dewey en Jean Degreef, genoot op het Eurocircuit: “Ik vind dit een fantastisch circuit, met snelle bochten. Bovendien was de organisatie weer feilloos. 160 teams aan de start, maar alles is heel vlot verlopen! Bravo.”

Bij de Superbuggy’s stond er opnieuw geen maat op Mark van Eyken, die in Mettet met een kapotte krachtbron moest opgeven. René van Roy werd tweede, voor Kenny van den Vonder en John Versluys.