Vol huis voor het finaleweekend in Mettet

Vol huis voor het finaleweekend in Mettet

R7&R8 Mettet - Circuit Jules Tacheny - 18-19 november

15/11/2023
,

Double header en finales bij kunstlicht !
Round 7 & 8 : Mettet -18-19 november

Dit weekend staan de finales op het programma van het Belgian Rallycross & Cross Car Championship. Het finaleweekend wordt bijzonder boeiend, want zowel zaterdag als zondag wordt een volledige wedstrijd afgewerkt op Circuit Jules Tacheny. Met de 7de en 8ste manche te rijden op twee dagen tijd, zullen de zenuwen gespannen staan bij de titelkandidaten. Spanning verzekerd op de snelle omloop van Mettet. 

Ook organisatorisch wordt het slotweekend een uitdaging, want met meer dan 100 inschrijvingen, is het programma erg goed gevuld met elke dag een 80-tal starts. Daarom gaat de eerste kwalificatiemanche zaterdag al om 9h van start, terwijl de eerste heat zondag nog een uur vroeger van start gaat. Na drie kwalificatiemanches, worden de finales in de late namiddag verreden. Gelet op de invallende duisternis, zullen de finales wellicht bij kunstlicht verreden worden, wat ongetwijfeld voor een speciale sfeer zal zorgen.

Genten op een zucht van de titel
Met twee schrapresultaten in het kampioenschap, wordt de titelstrijd in de meeste klassen dit weekend beslist. De enige die relax naar het werkend toe kan leven is Mark Van Eyken, die bij de Superbuggy’s niet meer bijgebeend kan worden na 5 overwinningen en een tweede plaats. Glenn Sente, de enige die hem een zege afhandig kon maken, vader en zoon Versluys en de JVDC-kleppers Max van Grieken, David Laeveren en Glenn Wouters zullen er alles aan doen om Van Eyken van winst te houden.
Bij de XC Juniors wordt het vaste drietal, Jordan Genten, Lucas Cartelle en Marius Debuisson, vervoegd door de Noor Erik Steinsholt in een Lifelive TN5. Jordan Genten staat op een zucht van de titel met 4 overwinningen op zijn naam. Lucas Cartelle, de winnaar van de twee overige manches, heeft twee perfecte finales nodig om op gelijke hoogte te komen. Bij winst op zaterdag kan Jordan Genten zich een zenuwslopende zondag besparen.
De categorie KC Open is trouwens ook goed bezet met 7 deelnemers.

Fantastische affiche in XC Senior
Met 34 Cross Cars aan de start, is de categorie XC Senior het sterkst bezet dankzij de komst van een reeks Nederlanders, T-twee Duitsers, twee Fransen, twee Noren en een Deen. Het zal knokken worden voor een plaats in de Finales, want ook de voorbije wedstrijden hebben bewezen dat de XC’s van de verschillende merken aan elkaar gewaagd zijn. Vier merken behaalden een overwinning met Eric Borguet (Kamikaz K3, 2 zeges), Kobe Pauwels (Mygale, 2 zeges), Jari Van Hoof (Peters, 1 zege) en Nathan Ottink (Lifelive). De eerste twee plaatsen in het kampioenschap zijn bovendien in handen van twee Lifelive teamgenoten die nog niet aan de winst waren: Tom Heindrichs (85 punten) en Romuald Demelenne (83 ptn). Toch lijkt Eric Borguet (81 ptn) de beste uitgangspositie te hebben, want de Kamikaz-rijder heeft al 2 zeges op zak.

Van Den Branden op titelkoers in RX3
Met drie overwinningen, tegenover een voor uittredend kampioen Yves Teelen (99 ptn), Yenthe Putzeys (85) en Nick Vanalken (85), heeft Davy Van Den Branden (106) de beste uitgangspositie in RX3, een categorie met 8 wagens aan de start. Met een overwinning op zaterdag kan Van Den Branden de titel al veilig stellen. Niet onmogelijk, want hij won ook de openingsrace in Mettet, eveneens op een koud en bij momenten nat circuit. Zijn achtervolgers zullen er alles aan doen om het seizoen af te sluiten met champagne.

Een duel Vanhove-Volders
Bij de tweeliters komen een dozijn deelnemers aan de start. Het seizoen werd gedomineerd door twee piloten: Martijn Vanhove, winnaar van 3 wedstrijden met zijn BMW 1M, en Steve Volders, de beste in twee finales met een Volvo C30, eerst de ex-Sterkens en in de slotwedstrijd de ex-Stouten. Met elk 99 punten achter hun naam, wordt het een spannend duel voor de titel tussen beide Limburgers, al mogen we de outsiders zeker niet onderschatten. Denk maar aan Nick Neyens, die in Arendonk zijn overwinning moest inleveren na een pittig duel met Steve Volders, de Nederlander Johan Kwinten en de ervaren Joël Strackx in zijn Honda Civic.

Blijft Bex uit de problemen?
Bij de Supernationals +2000cc zijn alle toppers van de partij in het 13-koppige peloton. Met 85 punten en drie overwinningen achter zijn naam, is Kristof Bex de sterke man van het seizoen, maar door pech en lekke banden liet de Volvo-rijder kostbare punten liggen. Daarvan profiteerden Ludo Hermans (Volvo), Yorick Haeyninckx (Volvo) en Dave Cuynen (BMW) om een overwinning af te snoepen van de topfavoriet. In het kampioenschap heeft Bex de beste uitgangspositie met 85 punten, maar spektakelman Glenn Cools (81) en Ludo Hermans (78) liggen op de loer. Of kunnen de BMW’s van Bart Bel en Johnny Verkuringen deze keer het vermogen van hun Volvo-motoren toch aan de grond krijgen op het circuit Jules Tacheny.

Naast deze titelgevechten, komen ook de Ford RST’s van het Nederlands kampioenschap in actie en mogen 20 piepjonge coureurs zich eens uitleven tijdens demonstratiereeksen met hun mini-buggy’s op de omloop waar eerder dit jaar zesvoudig Wereldkampioen Johan Kristoffersson zijn talent in de verf zette.

Afspraak nu zaterdag 18 en zondag 18 november op Circuit Jules Tacheny in Mettet voor twee dagen spanning, spektakel en emoties tijdens de finales van het Belgian Rallycross & Cross Car Championship.