Pauwels en Cartelle aan het feest in Mettet

Pauwels en Cartelle aan het feest in Mettet

Round 5 : Mettet - 5-6 augustus

06/08/2023

Dit weekend stond de wereldtop van de rallycross aan de start op circuit Jules Tacheny in Mettet. Ook de deelnemers aan het Belgian Cross Car Championship waren van de partij om hun vijfde manche van het seizoen af te werken. Het werd in beide categorieën een erg spannende wedstrijd.

Cartelle controleert
Met Kim Ermens, de 18-jarige jongedame uit Rijkevorsel, en Monegask Thomas Pregliasco, met de vorige Cross Car van Lucas Cartelle, aan de start, was de startgrid in de Junior-categorie goed gevuld. Toch waren het opnieuw de vaste waarden die vooraan te vinden waren. In de reeksen was Lucas Cartelle oppermachtig. De Lifelive-rijder vond duidelijk meer tractie op de natte piste dan zijn Kamikaz-concurrent, Jordan Genten, de leider in het kampioenschap. Die kon enkel in de tweede reeks een snelste tijd op de tabellen zetten… omdat Cartelle door een valse start twee keer door de jokerlap moest. In de finale nam Lucas Cartelle ook makkelijk afstand,al liet hij Jordan Genten, die na een mislukte start toch snel de maat kon nemen van merkgenoot en streekrijder Marius Debuisson, in de slotronde nog verrassend dicht komen.
“Ik liet Jordan misschien nog wat te dicht komen in de slotronde, maar ik had de ganse finale het gevoel alles onder controle te hebben. Het weekend verliep gewoon perfect, behalve dan die valse start in de tweede reeks. In het kampioenschap blijft alles mogelijk,” aldus Cartelle.

Pauwels verrast polehouder Heindrichs
Bij de Senioren presenteerde Lifelive de nieuwe TN11, een Cross Car met een nieuw chassis. Tom Heindrichs kreeg de eer om het nieuwe wapen zijn vuurdoop te geven en de halfbroer van Thierry Neuville was de beste in de reeksen en in de halve finale, maar telkens zat Kobe Pauwels hem op de hielen met de Mygale XC04. In de finale nam Heindrichs de kopstart, maar Pauwels bleef jagen. Toen Tom Heindrichs zijn jokerlap nam, deed hij dat iets voorzichtiger dan Kobe Pauwels, die in de slotronde de leiding kon overnemen. De uittredende Belgische kampioen pakte zijn eerste zege van het seizoen.
“Het is geweldig om Mygale een eerste BK-zege te schenken in het kader van de WK-manche. Het begin van het seizoen was moeilijk, maar deze keer werden we wel beloond voor onze inspanningen. Ik heb er bijzonder hard voor moeten rijden, want Tom nam een prima start en draaide ook knappe rondetijden. Een perfecte jokerlap heeft het verschil gemaakt,” aldus Pauwels.
Natuurlijk was Tom Heindrichs ontgoocheld, want tot de finale was zijn weekend perfect. “Ik nam een prima start, maar misschien nam ik wat te weinig risico’s toen ik een mooie voorsprong had op Pauwels. Ik had vooraf geen meter getest met de TN11. De balans is dan ook heel positief, want ik heb het potentieel van onze nieuwe cross car zeker kunnen tonen.”
Romuald Demelenne werd derde en daar kon hij wel mee leven: “Toen ik na de haarspeld Tom en Kobe zag optrekken, wist ik dat de derde plaats het maximum haalbare was. Ik kampte met mijn TN5 met veel wielspin, terwijl zij afstand namen… Ik ben dus tevreden dat ik Jari Van Hoof achter me kon houden.”
De Nederlander, winnaar van de eerste wedstrijd van het seizoen, werd vierde na een wedstrijd waarin hij bleef zoeken naar tractie. Kyandro Van de Vivere eindigde op een knappe vijfde plaats, voor Eric Borguet, die eerder dit seizoen 2 wedstrijden won, maar die deze keer nooit aanspraak kon maken op de zege.
“Nee, ik heb in de finale vaker mijn bril moeten poetsen dan dat ik geschakeld heb,”lachte Eric Borguet. “Zaterdag ging ik bij de start van de tweede reeks rond. Na die fout ben ik al blij dat ik de finale nog haalde, want het niveau lag weer erg hoog en we hadden niet getest in de regen op deze omloop. Voor het kampioenschap zijn dit belangrijke punten.”
Andere kleppers hadden minder geluk. Zo strandde Nathan Ottink, winnaar van de vorige wedstrijd in Arendonk, in de halve finale nadat hij bleef haken in de cross car van Dylan Rolly.
Naast de Cross Cars, waren ook de Mini Buggy’s, voor rijders vanaf 7 jaar, te gast in Mettet voor een gesmaakte demonstratie.
De teams zullen de komende dagen weten wat te doen. De volgende manche van het Belgisch kampioenschap rallycross wordt volgend weekend immers al verreden op het Glosso-circuit in Arendonk.