Jongeren showen hun talent tussen de wereldtop in Mettet

Jongeren showen hun talent tussen de wereldtop in Mettet

Round 5 : Mettet - 5-6 augustus

04/08/2023

De deelnemers aan het Belgian Cross Car Championship kijken al maanden uit naar het eerste weekend van augustus. Dan kunnen ze immers hun talent showen aan de toppers van World RX en aan de vertegenwoordigers van de internationale pers die te gast zijn op het circuit Jules Tacheny in Mettet. Omdat de RX1e-categorie, de topklasse in World RX, niet in actie zal komen om veiligheidsredenen (een brand verwoestte de Lancia Delta’s RX1e van het topteam van Guerlain Chicherit en Sébastien Loeb in het Britse Lydden Hill en het onderzoek naar de oorzaak is nog niet afgerond), krijgen de spectaculaire Cross Cars een belangrijkere plaats in het tijdschema. Zowel de mini’s, Junior XC als Senior XC werken zaterdag twee reeksen af. De laatste twee kwalificatiemanches, de halve finales en de finales (15h) worden op zondag afgewerkt.

De Mini Buggy’s, die in Arendonk hun eerste wedstrijd reden, zijn ook van de partij, maar enkel om een demonstratie te geven.

Sterke bezetting in XC Junior
Bij de jongeren heeft Jordan Genten met drie zeges op vier wedstrijden de leidersplaats stevig in handen, maar Lucas Cartelle deed afgelopen weekend veel vertrouwen op met een tweede plaats in de tweede manche van de FIA XC Junior Academy. Het belooft weer een spannend duel te worden, met Marius Debuisson in zijn Kamikaz, Kim Ermens in de Peters RPower en Monegask Thomas Pregliasco in een Lifelive TN5 als concurrenten.

Revanchegevoelens in XC Senior
Met 19 Cross Cars aan de start, is de klasse voor Seniors goed gevuld. Een aantal tenoren willen zich herpakken na een mindere score op het Glosso-circuit in Arendonk. Onder hen Eric Borguet, die na twee overwinningen in de regen in Arendonk in de halve finales strandde en zo de leiding in de tussenstand verloor aan Romuald Demelenne. Het verschil blijft echter miniem, want Demelenne heeft amper 1 punt voorsprong op Borguet en 6 op Tom Heindrichs, knap derde met zijn LifeLive TN5.

Ook Kobe Pauwels, tijdens de vorige wedstrijd nog derde na een viriel duel waar vooral Ronnie Grauwels het slachtoffer van werd, viseert een eerste overwinning met zijn Mygale. Tijdens de openingsrace in Mettet was hij veruit de snelste, maar liet de ophanging hem in de steek. Ronnie Grauwels zal hem zeker geen cadeaus geven in Mettet, waar ook Kyandro Van de Vivere zijn progressie wil bekronen met een plaats in de grote finale.

Met Jari Van Hoof en Nathan Ottink, komen twee Nederlanders met vertrouwen aan de start. Ottink won de vorige wedstrijd in Arendonk in natte omstandigheden, terwijl van Hoof de openingsrace in Mettet naar zijn hand zette. Het is ook uitkijken naar de tijden van Nick Snoeys, die voor de gelegenheid de overstap maakt van rallycross naar een Cross Car. En wat kan Emilien Allart realiseren bij zijn debuut in het Belgian XC Championship. De zoon van voormalig rallyrijder Benoit Allart staat na twee manches immers aan de leiding in de FIA XC Junior Academy. Kan hij in Mettet alle senioren verrassen?

Afspraak dit weekend op het circuit Jules Tacheny in Mettet voor de Belgische manche van World RX en de spectaculaire wedstrijd van de Belgische toppers in het XC Championship.