Vanalken en Sente verrassen de favorieten

Vanalken en Sente verrassen de favorieten

Round 5 : Arendonk - 13 augustus

13/08/2023

Op een zonnig Glosso-circuit was de 5de manche van het Belgisch kampioenschap rallycross erg spannend. De meeste favorieten losten de verwachtingen in. Alleen Nick Vanalken en Glenn Sente konden de favorieten in hun Divisie verrassen.

Jordan Genten een fractie sneller
In de Junior XC moest Marius Debuisson nog voor de finales de handdoek in de ring werpen. In de derde kwalificatiemanche brak de versnellingsbak van zijn Kamikaz. Zo kregen we een rechtstreeks duel tussen Jordan Genten, de leider in de tussenstand, en Lucas Cartelle, die vorige week won in Mettet. Nadat Jordan Genten al twee snelste tijden liet noteren, leek hij ook in de derde heat op weg naar de zege. Maar, net toen de Kamikaz-rijder ut de jokerlap kwam, ging Cartelle rond en torpedeerde hij ongewild de Cross Car van Genten. Cartelle won de derde heat, voor zijn concurrent.
Het zorgde voor wat spanning in de paddock, zeker omdat de twee kemphanen in de tussenstand slechts door drie punten gescheiden worden. In de finale was Lucas Cartelle in de start een fractie sneller met zijn Lifelive bolide. Deze keer ging Genten meteen jokeren, waardoor hij rondenlang op enige afstand kon jagen op de leider. Toen Cartelle ging jokeren, bleek dat Genten snellere ronden had afgewerkt, want de Kamikaz-rijder pakte de leiding en zou die niet meer afstaan, zeker omdat Cartelle ook nog eens een versnelling miste bij het opschakelen.
“Deze overwinning doet deugd, want in Mettet ging het niet omdat we geen tractie vonden in de start. Deze keer was Lucas ook sneller bij de start, maar ik ging snel jokeren, zodat ik ruimte had om mijn eigen lijnen te kiezen. Het bleek voldoende om net voor Lucas uit de joker te komen. Deze overwinning doet deugd!,” genoot Jordan Genten.

Bij de Mini’s, voorbehouden voor rijders vanaf 7 tot 12 jaar, was de 9-jarige Ferre Selleslagh met zijn SRT Mini-buggy de snelste. De tweede plaats ging naar Marilou Idrissa, eveneens 9 jaar, voor Quinn Van Gorp en Lowie Laeveren. Nori, de 7-jarige zus van Marilou, werd vijfde, voor Colin Snoeys, die rond ging, en Liz Verbelen, de jongste van het peloton.

In KC Open stond er dit weekend geen maat op Germain Dewez met zijn Smog Bravo Sport. Zowel in de reeksen als in de finale was hij de snelste. Jean Degreef werd tweede, voor Theo Devleeschauwer, de zoon van rallyrijder Christophe.

Bij de Superbuggy’s leek Mark van Eyken op weg naar het maximum van de punten met zijn Spies Buggy 1600 4WD. Hij bouwde een mooie voorsprong uit, tot de motor in de slotronde de geest gaf. Van Eyken leek nog net als eerste over de finish te bollen, maar de fotofinish gaf aan dat Glen Sente met zijn Hayabusa 2WD een fractie sneller was. Sente scoorde zijn eerste zege van het seizoen, voor Mark van Eyken, Johan Versluys en Kenny Van Den Vonder.

Kobe Pauwels oppermachtig
Ook deze keer was de categorie XC Senior de spannendste en sterkst bezette van het ganse peloton. Het niveau lag weer erg hoog. Tom Heindrichs opende de dag met een snelste tijd, maar de volgende twee snelste tijden werden door Kobe Pauwels gerealiseerd in zijn Mygale.
“Vorige week in Mettet waren onze starts uitstekend, maar deze keer vonden we geen tractie bij de start,” vertelde de piloot van de Lifelive TN11. “De start is cruciaal in rallycross. Onze rondetijden waren prima, maar ik moest telkens achtervolgen.”
In de finale werd de hiërarchie bevestigd. Kobe Pauwels domineerde de finale, terwijl Tom Heindrichs zijn TN11 naar de tweede plaats stuurde, voor Eric Borguet.
“Ik ben supertevreden met deze tweede overwinning op een week tijd. De starts van de drie Mygale’s waren vandaag uitstekend. Na een prima start controleerde ik de finale, ook al klokte Tom ook prima tijden,” vertelde Kobe Pauwels, die na een matige seizoensstart niet meer denkt aan de titel.
Eric Borguet werd knap derde, voor Kyandro Van de Vivere, die in de finale vanaf de derde rij nog enkele plaatsen goed kon maken. Romuald Demelenne, de leider in de tussenstand, werd in de finale nog vijfde. Een mooi resultaat na een opgave in de derde heat door een crash wegens remproblemen. Ronny Grauwels werd zesde.

Vanalken verrast Van Den Branden en Teelen
In RX3 stond Nick Vanalken met zijn VW Polo op de pole in de finale, geflankeerd door Davy Van Den Branden. Bij de start werd de Citroën-rijder naar de derde plaats verwezen door Yves Teelen, die met zijn Peugeot op de bumper van Vanalken plakte. Yenthe Putzeys, winnaar van de vorige wedstrijd, mocht meteen inpakken door een lekke band op zijn Corsa.
Nick Vanalken bleef foutloos en nam afstand. Achter hem leek Yves Teelen bij het jokeren net voor Van Den Branden te blijven, maar die dook binnendoor naar de tweede plaats achter Vanalken.
“Toen ik in de laatste ronde de jokerlap nam, zag ik dat Yves Teelen me heel onstuimig wilde afblokken. Hij ging te snel. Ik tikte even de remmen aan en dook binnendoor toen hij naar buiten schoof,” vertelde Van Den Branden. Winnaar Nick Vanalken was gewoon de beste: “Het was dit seizoen nog niet gelukt, maar deze keer ging het prima in de finale. Ik kon meteen een kleine kloof slaan en zo bleef ik uit het strijdgewoel.”

Bij de tweeliters was Martijn Vanhove de snelste met zijn BMW 1M. Bij de start kon hij de Volvo C30 van Steve Volders nipt afhouden. Vanhove ging verrassend vroeg jokeren, maar die strategie werd uiteindelijk wel beloond.
“Ik voel me beter wanneer ik kan jagen op de leider. Daarom ging ik snel jokeren. Ik bleef tweede en kon het gat op Steve Volders steeds kleiner maken, waardoor ik zeker was dat ik hem zou passeren wanneer hij in de slotronde zou jokeren. Het plan klopte,” aldus Martijn Vanhove.
Door een spin van Kimi Vermeulen in de jokerlap, ging de derde plaats naar Ben Desender voor de Ford-piloot en de Honda van Luc Slachmuylders.

In de topklasse bleef Kristof Bex deze keer van problemen gespaard. Bex stuurde zijn Volvo S40 vanaf de pole naar een overduidelijke overwinning. Bart Bel moest zijn BMW M3 E30 in de eerste ronde met mechanische pech aan de kant zetten, waardoor de strijd voor de tweede plaats tussen de Volvo’s van Glenn Cools en Yorrick Maeyninckx ging. Maeyninckx kon bij het jokeren weer nipt Ludo Hermans verschalken en in de slotronde plakte hij op de bumper van “Das Boot”, de witte Volvo 240 van Cools. Die hield het hoofd koel en werd tweede, voor Maeyninckx, Hermans, Verkuringen en Bel.