XC Senior: Tranen van vreugde bij Tom Heindrichs

XC Senior: Tranen van vreugde bij Tom Heindrichs

R8 Mettet

19/11/2023

Met meer dan 30 Cross Cars aan de start, was de categorie XC Senior erg sterk bezet. Vier piloten maakten bij het begin van de slotdag mathematisch nog kans op de titel: leider Kobe Pauwels, winnaar van de laatste drie wedstrijden, Tom Heindrichs, dit seizoen  voortdurend in de kopgroep maar zonder overwinning, zijn teamgenoot Romuald Demelenne en Eric Borguet, de piloot van Kamikaz die op zaterdag ongelukkig was. “Ik werd twee keer naast de baan gezet, toevallig telkens door een TN5, maar blijkbaar hoort dat bij racen in peloton,” was Borguet ontevreden over de afloop zaterdag.

Deze keer was Borguet ook de eerste die moest afhaken. De Kamikaz-rijder eindigde in de B-finale, waarin hij onder andere de duimen moest leggen voor de piepjonge Emilien Allart.

Nadat Tom Heindrichs zijn halve finale gewonnen had, leek ook Kobe Pauwels op weg naar de zege in zijn halve finale. Maar, de Mygale-piloot werd opgejaagd door David Méat, de Franse piloot van Lifelive in het Europees kampioenschap XC in de autocross. Méat was twee keer Europees kampioen, waarna hij dit seizoen vice-kampioen werd. Het was pas zijn tweede Rallycross, nadat hij ooit eens van de discipline proefde in het Zweedse Höljes. “Ik ben heel aangenaam verrast van het niveau in jullie kampioenschap,” verklaarde de Franse kampioen. “Het gaat heel hard en de top is breed.”

David Meat zette de jacht in op Pauwels, de snelste in de reeksen, die zich op een zeldzaam foutje liet betrappen, waardoor Méat hem van de zege kon houden. Een cruciale zege, want hierdoor stonden de Lifelive TN11’s op de eerste rij in de finale, met Pauwels in de Mygale en Demelenne in de derde TN11 op de tweede rij, voor de Mygale van de Duitser Braumüller en de TN5 van Kyandro Van de Vivere.

De opdracht van David Méat was duidelijk: een buffer vormen om teamgenoot Tom Heindrichs te verdedigen tegen aanvallen van Kobe Pauwels, maar bij de start kon de Limburger de Fransman meteen passeren om de aanval in te zetten op Heindrichs. Die concentreerde zich op zijn taak, terwijl Méat Pauwels onder druk zette. Na zijn jokerlap, zette de Fransman een prima vrij rondje neer, waarmee hij net voor de Mygale-piloot bleef nadat Pauwels zijn joker nam. In de slotronde, toen leider Heindrichs zijn joker afwerkte, vormde Méat de ideale buffer om een ultieme aanval van Kobe Pauwels op te vangen. Met tranen van vreugde pakte Tom Heindrichs op zijn 19de de titel van Belgisch kampioen Cross Car Senior.

“Gisteren kon ik de schade beperken met een derde plaats, maar door de spray van Ottink zag ik drie ronden lang helemaal niets. Ik moest blind zijn remlicht volgen. Geen prettige ervaring. Vandaag was het gelukkig droog. De druk was groot, want Kobe ging erg hard en had het volste vertrouwen na drie zeges. Gelukkig heeft het team me dit weekend uitstekend omringd en is de TN11 een prima machine. Toen ik de kopstart had, heb ik gewoon zo hard mogelijk, maar ook geconcentreerd en beheerst, gereden om Kobe op afstand te houden. Ik ben blij dat het gelukt is!” aldus Heindrichs, die zijn eerste overwinning van het seizoen behaalde.