Drielandenwedstrijd op het Eurocircuit

Drielandenwedstrijd op het Eurocircuit

Round 4: Valkenswaard

28/08/2024

Ook voor de Belgische rallycrossers is de zomervakantie voorbij. Volgend weekend, op zaterdag 31 augustus en zondag 1 september, staat immers de vierde manche van het Belgisch kampioenschap op het programma. De wedstrijd op het Eurocircuit in het Nederlandse Valkenswaard is gespreid over twee dagen, waarbij op zaterdag de eerste en een deel van de tweede manche gereden wordt, gevolgd door de rest van het programma op zondag 1 september. Het programma is goed gevuld, want het is een drielandenwedstrijd die telt voor het Belgisch, Nederlands en het Duits kampioenschap. De halve finales starten op zondag vanaf 14h30. 

Ferre Selleslagh tankt vertrouwen
De inschrijvingen zijn nog niet afgesloten, maar bij de Mini Buggy’s, voor jongens en meisjes van 7 tot 12 jaar, tellen we al 23 inschrijvingen. Daan Spies is dit seizoen nog ongeslagen, maar tijdens de demonstratiewedstrijd tijdens het Wereldkampioenschap in Mettet, kon Ferre Selleslagh de overwinning pakken. De tweede in de tussenstand komt met vertrouwen naar het Euricircuit. Ook de dichtste achtervolgers Danny van Groningen, Julien Reints, Yenz Leysen en Colin Snoeys zijn van de partij. 
In XC Junior voert Thymeo Dor de stand aan, maar Antoine Nicolay, dit seizoen nog ongeslagen, heeft een wedstrijd minder gereden. Ook Nicolay was de snelste tijdens de demo-wedstrijd in Mettet. Voorlopig staat enkel Henri Haaf op de inschrijvingslijst in XC Junior, maar we verwachten de tenoren van het BK nog aan de start.

Kobe Pauwels in de achtervolging
Bij de XC Seniors 17 deelnemers op de voorlopige inschrijvingslijst, aangevoerd door Romuald Demelenne, de leider in de tussenstand met zijn Lifelive TN11. Demelenne trekt met vertrouwen naar het Eurocircuit, maar dat kan zeker ook gezegd worden van Kobe Pauwels, die twee magische weekends beleefde. Eerst won hij in het kader van het Wereldkampioenschap Rallycross in Mettet de wedstrijd in RX2e, waarin hij de international top klopte, waarna hij afgelopen weekend als 19-jarige de 24U van Zolder op zijn naam schreef met de Porsche van D’Ieteren. In het BK heeft Kobe Pauwels nog een perfect rapport met zijn Mygale, maar hij telt een wedstrijd minder dan leider Demelenne. De twee jongeren worden achtervolgd door de gevestigde waarden Ronnie Grauwels en Eric Borguet, die altijd snel zijn in Valkenswaard, en op de 6de plaats in de stand volgt lokale specialist Jari van Hoof. Spanning en spektakel verzekerd, want ook de jongeren Lucas Cartelle en Jordan Genten mikken op het podium. 
Bij de Superbuggy’s ontbreekt Mark van Eyken, de leider in de tussenstand, voorlopig nog op de deelnemerslijst. Zijn dichtste achtervolgers Glenn Sente en Bjorn Versluys komen wel aan de start op een omloop waarop ze hun pk’s goed aan de grond krijgen. 

RX3: Yenthe Putzeys de te kloppen man
Tijdens de eerste wedstrijd op het Eurocircuit eerder dit jaar was Yenthe Putzeys duidelijk de snelste in zijn Opel Corsa. De Limburger, leider in de tussenstand, is dan ook de favoriet voor de start, al heeft Yves Teelen met een zege in Maasmechelen vertrouwen opgedaan. Nick Vanalken en Davy Van Den Branden volgen in het kampioenschap op de tweede en derde plaats. Ilse Versluys waagt nog eens haar kans met een Toyota Yaris in de klasse voor 1600cc’s.

SN-2000: Steve Volders heeft marge

Met een voorsprong van 26 punten na drie wedstrijden, heeft Steve Volders met zijn Volvo C30 al een stevige marge uitgebouwd, vooral dankzij twee opgaves van Martijn Vanhove. De Limburgse BMW-rijder wil ongetwijfeld weer meestrijden voor het podium om het Volders moeilijk te maken. De snelle Nederlander Peter van de Wege ontbreekt voorlopig op de startlijst. Jordy Putzeys, Joël Strackx, spektakelman Kimi Vermeulen en Mandy Kasse, tweede in de tussenstand, zijn wel van de partij. 

Trekt Bart Bel de lijn door?
De grote jongens van de Supernationals +2000 trokken enkele weken geleden naar het Duitse Buxtehude voor een manche van het Nordic-kampioenschap. Op de Estering klopte Bart Bel zijn speelkameraad Kristof Bex, die met zijn Volvo S40 dit seizoen ongeslagen is in het Belgisch kampioenschap. Bex start als favoriet, maar thuisrijder Bart Bel zal op scherp staan, net als Yorrick Maeyninckx, dit seizoen al drie keer tweede met zijn Volvo 242. 
Het is ook uitkijken naar de comeback van spektakelman Glenn Cools met een nieuwe Volvo S40, naar het optreden van Tom Geenen met zijn Volvo, naar de Mitsubishi van Tom Meeusen, naar de snelle BMW van Roel Verhoeven en naar de Volvo 242 van Ariane Vanlommel, die voor een vleugje girl power zorgt tussen de grote jongens. 

(foto’s J. Hendrickx)