Revanche voor Pauwels, Vanalken en Bex

Revanche voor Pauwels, Vanalken en Bex

Round 5: Arendonk

09/09/2024

Het voordeel van een snelle opeenvolging van wedstrijden is dat je een minder resultaat meteen recht kunt zetten in de volgende wedstrijd. Dat is precies wat Kobe Pauwels, Nick Vanalken en Kristof Bex op het Glosso-circuit in Arendonk deden.

Ferre maakt het Daan lastig
Met 25 jongens en meisjes aan de start, was de categorie voor Mini Buggy’s weer goed bezet. De kids van 7 tot 12 jaar amuseren zich overigens niet alleen op het circuit, maar ook in de kleine speeltuin in de paddock, waar ze samen lekker spelen. Op het circuit zijn de kids heel competitief ingesteld. Twee Arendonkse jongeren droomden van een hoofdrol voor eigen publiek, maar Colin Snoeys en Yenz Leysen moesten tevreden zijn met een 10de en een 11de plaats.
Vooraan zagen we de vertrouwde gezichten. Ferre Selleslagh nam een prima start en leek even afstand te nemen van Daan Spies, die vroeg de joker nam. Selleslagh nam een kleine voorsprong, maar toen hij op zijn beurt ging jokeren, was de Nederlander een fractie sneller. Vijf op vijf voor Daan Spies, die deze keer wel tot op de finishlijn moest knokken om de 11 jarige Ferre Selleslagh af te houden. Danny Van Groningen werd opnieuw derde, voor Marilou Muhindo Idrissa, nog maar eens het snelste meisje, en Julien Reints.
Thymeo Dor, de leider in XC Junior, moest deze keer na een erg spannende finale de duimen leggen voor de 14-jarige Tom Devleeschauwer, die heel bij was met zijn eerste overwinning van het seizoen.

Kobe Pauwels ongenaakbaar
In XC Senior zagen we een finale van hoog niveau. Bij de start nam Kobe Pauwels meteen de leiding, terwijl na de eerste bocht Jordan Genten en Romuald Demelenne zij-aan-zij knokten voor de tweede plaats. Ze raakten elkaar een paar keer en uiteindelijk bleek Demelenne als tweede stand te houden. Ondertussen was Pauwels al uitgelopen en hij zou zijn voorsprong niet meer uit handen geven. De Livelive-kopman Romuald Demelenne tikte als tweede aan, nipt voor een sterk rijdende Kyandro Van de Vivere. Met Pauwels en Van de Vivere stonden er twee rijders op het podium die vorig weekend in Valkenswaard zelfs de finale niet haalden. Van de Vivere werd in zijn halve finale uit balans getikt op het onverhard, terwijl Pauwels een kapotte injectie had.
Jordan Genten bevestigde zijn snelheid met een vierde plaats, voor Nathan Ottink, die voor de eerste keer zijn nieuwe Lifelive TN11 bestuurde. De 17-jarige Nederlander viel door een schakelfoutje terug. Marius Debuisson, die de voorbije wedstrijden meer snelheid vond, knalde op de bandenmuur bij het insturen van de jokerlap.
“Dit was een perfecte finale. Ik zag na een ronde dat ik een mooie voorsprong had op Romuald en vanaf dat moment heb ik geen risico’s meer genomen en kon ik controleren. Dit doet deugd na vorige week, toen we door die kapotte injectie niet de power hadden om de finale te bereiken,” verklaarde Kobe Pauwels.
In KC Open was Dirk Van Vlasselaer deze keer de snelste voor Stany Larock.
Bij de Superbuggy’s was Mark van Eyken er opnieuw bij, na zijn forfait op het Eurocircuit. De Proflex-piloot leek weer op een zege af te stevenen, maar in de finale kon hij zijn pole niet verzilveren. Glenn Sente, vorig weekend ook al de beste, nam een superstart vanaf de tweede startplaats en hij hield Van Eyken van de zege. Bjorn Versluys werd derde, voor Kenny Van Den Vonder en Glenn Wouters.
“Dit is de eerste keer dat ik Mark Van Eyken kan kloppen bij de 4×4’s. Ongelofelijk. Net zoals vorig weekend, was mijn start schitterend. Ik kon buitenom bij Van Eyken. Hij heeft nog rondenlang zwaar druk gezet. Ik heb zo zuiver mogelijk gereden en ging op tijd in de remmen om geen gaatjes te laten vallen. Echt, dit is een overwinning die ik niet verwacht had,” genoot Glenn Sente.

Vanalken neemt revanche
In RX3 haalden slechts drie rijders de finale. Onder hen ook Yenthe Putzeys, die zaterdagmiddag de motor van zijn Opel Corsa hersteld had. Putzeys plaatste zich ook op de pole position, geflankeerd door Nick Vanalken en met Davy Van Den Branden op de tweede rij. Bij de start ging Vanalken buitenom. Putzeys maakte zich breed, maar de VW kon zich naar de leiding sprinten richting haarspeld, waar Yenthe Putzeys meteen zijn Corsa aan de kant moest zetten met een gebroken velg. Zo reed Vanalken naar de overwinning voor Davy Van Den Branden.

Volders te makkelijk
Ook bij de 2-liters was het startveld uitgedund tot vijf wagens in de finale. Steve Volders nam een prima start en reed vervolgens weg van Kimi Vermeulen en Ivo Van Den Brandt. Mandy Kasse werd vierde, nadat Joël Strackx lek reed in de openingsronde.
“Het is jammer voor de organisatie. Ze hebben zoveel inspanningen gedaan om deze wedstrijd te organiseren en dan blijven zoveel piloten afwezig. Ik heb me geamuseerd, maar vandaag gaf het circuit een beetje te veel grip. Daardoor kreeg ik de Volvo niet goed ingestuurd. We hebben de auto wat minder efficiënt moeten maken om vlotter te kunnen insturen,” vertelde de winnaar van de finale.

Bex duikt in het gat
Bij de grote kanonnen zagen we opnieuw een pittige finale. Yorick Maeyninckx mocht vanaf de pole starten. In de eerste rechtse werd hij buitenom aangevallen door Bart Bel met zijn snelle BMW. Maeyninckx wilde Bel afhouden, maar daarbij liet hij aan de binnenkant een gaatje vallen. Kristof Bex liet de kans niet liggen en nam de leiding. Rondenlang werd hij opgejaagd door Maeyninckx, maar die geraakte niet meer voorbij Bex. Davy Leysen werd knap derde voor eigen publiek, gevolgd door Bart Bel en Glenn Cools, die zijn Volvo achterstevoren over de finishlijn gooide.
“Deze overwinning had ik niet zien aankomen,” verklaarde Kristof Bex. “Ik had een moeilijke dag op het Glosso-circuit en vond niet de snelheid om Yorick te bedreigen in de reeksen. In de finale had ik een beetje gerekend op dat gaatje binnendoor. Daarna heeft Yorick me enorm onder druk gezet, maar altijd zuiver en sportief. Ik heb geen steken laten vallen.”

(foto’s HVO en P. Claesen)